Kıbrıs’ta Öğrenci Olmak

350 bin gibi bir nüfusun yaşadığı KKTC`de 90 bine yakın öğrenci öğrenim görmekte. Bu sayının %70’ i Türkiye’ den gelen öğrencilerden oluşuyor. Hal böyle olunca yavru vatan Kıbrıs için tam bir eğitim adası diyebiliriz. Ucuzlayan hayat şartları ve öğrenci başarısına dayalı, neredeyse yüzde yüze varan burs imkânlarıyla Kıbrıs`a olan ilginin daha da artması beklenmekte.

Peki, nedir bu işin aslı diyenler için Kıbrıs’ta öğrenci olmak üzerine birkaç madde sıralayalım:

  • Öncelikle bilmelisiniz ki Türkiye’de eğitim alabileceğiniz hemen her bölüm Kıbrıs’ta da var.
  • Kıbrıs`ta yurtlarda ikamet edebileceğiniz gibi kendi evinizi tutmanız da mümkün. Kiralık 2 odalı bir dairenin fiyatı aşağı yukarı Türkiye` deki daire fiyatlarıyla aynı. Kiralık bir dairenin aylık bedeli yaklaşık 1000-1200 TL arasında değişebiliyor.
  • Bir öğrencinin dışarıda karnını doyurması da yine Türkiye fiyatlarına yakın. Karnınızı doyurabileceğiniz bir yemek fiyatı 10 TL civarında.
  • Kıbrıs üniversitelerinin öğrencilere olan olumlu ve korumacı yaklaşımı, Kıbrıs halkına da yansımış durumda. Halk öğrencileri kabulleniyor ve onları benimsiyor.
  • Türkiye Kıbrıs arasında sefer yapan uçak sayısındaki artışla Kıbrıs`a ulaşım da son zamanlarda oldukça kolaylaşmış halde. Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, Gaziantep, Hatay, İzmir ve Trabzon illerine direk havayolu seferleri mevcut.
  • Kıbrıs`ın sıcak iklimi ve doğa harikası mekânları öğrencilere birçok aktivite olanağı sunuyor.
  • Kıbrıs’taki üniversitelerin eğitim kalitesi Türkiye`deki birçok üniversite ile eşdeğer hatta onlarca üniversiteden daha üstün nitelikte.
  • Sosyal aktiviteler daha çok kampüste veya kampüs yakınlarında oluyor. Onun haricinde Kıbrıs’ta sosyal hayat daha çok öğrencilerin zaman geçirdiği kafelerden oluşuyor.
  • Kıbrıs`ta toplu taşıma maalesef çok gelişmiş değil. Öğrenciler genelde üniversitelerin ücretsiz otobüslerinden faydalanıyor. Bu hizmetin dışaında belli saatlerde nadiren kullanabileceğiniz bir toplu taşıma sistemi var; ancak şehir içi ulaşımda araba kiralamak gibi bir imkânınız var. Günlük araba kiralamak Kıbrıs`ta Türkiye şartlarına göre daha uygun.
  • Hem okuyup hem çalışmak gibi bir hedefi olan öğrenciler için part-time iş olanakları da mevcut; ancak küçük ve kalabalık bir yerleşke olduğunu hesaba katarak şunu söyleyebiliriz ki okuduğunuz üniversitenin kısmi zamanlı çalışan bir öğrencisi olmanız daha avantajlı.

Sonuç olarak Kıbrıs; öğrencilerine hem Akdeniz’ in berrak suyunda, parlayan güneşinin altında doğa harikası bir tatil ortamı ile birlikte güvenli, uluslararası üniversiteleriyle farklı kalitede bir eğitim modelini sunuyor.

10 Soruda Kıbrıs

1. Kıbrıs Afrodit’in doğum yeridir.

Evet, Kıbrıs mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan aşk ve tutkunun tanrıçasının doğum yeri. Afrodit tanrıçalık mertebesine yükselmeden önce batı Kıbrıs’ın başkenti Paphos’un yanındaki bir adada doğup büyümüş.

M.Ö 4. yy’a dayanan Krallar Türbesi’nin bir kısmı da burada bulunuyor. Ayrıca Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.

2. Kıbrıs’a giderken pasaport gerekir mi?

Kıbrıs’a giderken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz kesinlikle pasaport gerekli değil. Ancak öğrencilerin pasaport ile giriş yapması gerekiyor.

3. Kıbrıs para birimi

Kuzey Kıbrıs ‘ta yaygın olarak Türk Lirası kullanıyor. Ama zaten çoğu işletme döviz kabul edebiliyor. Hemen hemen tüm bankalar da tüm para birimlerini çevirebiliyor.

4. Kıbrıs vize

Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Öğrenciler ise pasaport ile giriş yapmak zorundalar. Pasaport ile girişten sonra kayıtlı bulundukları üniversitelerin öğrenci işleri müdürlükleri desteği ile oturma(muhaceret) vizesi alıyorlar.

5. Trafik kuralları

Trafik, İngiltere’de olduğu gibi burada da yolun sol tarafından akar.

Araçların direksiyonları ise SAĞ’dadır.

En önemli kural ise, her zaman her şartta sağdan gelen arabaya yol verilir. Bu kural size garip gelsede KKTC halkı bu kuralı istisnasız uygulamaktadır, KKTC’ de trafik lambaları fazla yoktur, bunlar yerine kavşaklar (çember) vardır ve geçiş hakkı her zaman sağdan gelendedir.

6. Elektrik prizleri

Çevirici mutlaka gerekecektir çünkü Kıbrıs aynı İngiltere’de olduğu gibi 3 girişli 240 voltluk prizleri kullanıyor. Dolayısıyla her türlü elektrikli cihaz için bir çevirici adaptör gerekecektir.

7. Kıbrıs Adası coğrafi konumu

1974’den beri Kıbrıs, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılmıştır. Ada’nın Kuzey kısmı çoğunlukla Kıbrıslı Türklere, Güney kısmı ise Kıbrıslı Rumlara ait.

Sınır çizgisi Lefke, Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya ve oradan Gazimağusa’ya kadar gidiyor. Yeşil çizgi adını verdikleri bölge ve Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak belirlenmiştir. Halen Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında politik sürtüşme devam ediyor olsa da sınır geçişlerinde bir problem yaşanmıyor. *TC vatandaşları Güney Kıbrıs Rum tarafına geçiş yapamıyorlar.

8. Konuşulan dil

Kuzey Kıbrıs’ta ana dil olarak Türkçe yaygın olarak konuşuluyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olmasından dolayı İngilizce de konuşuluyor. Yolda karşınıza çıkacak işaretler genellikle hem Türkçe hem de İngilizce olacaktır.

9. Giyim kuşam

Kıbrıs insanlarının giyim tarzı günümüz modern dünyası ile paraleldir.Kıbrıs bozulmamış doğal güzellikleri, eşsiz tarihi zenginlikleri ile Akdeniz’de cennet bir ada. Ada orkideleri, endemik bitkileri, Karpaz Milli Parkı’ndaki yabani eşekleri, uçsuz bucaksız kumsalları, Caretta Caretta’ları ve Chelonia Mydos ile doğa harikalarını sevenler için de ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor.

10. Öğrenci cenneti

Uluslararası üniversiteleri ile dikkati çeken üniversite adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 90 binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Önlisan, lisans, yükseklisans ve doktora programları seçenekleri ile öğrenci nüfus oranının %70’ini Türkiye’ den tercih eden öğrenciler oluşturmaktadır. %20’sini yaklaşık 98 ülkeden gelen uluslararası öğrenciler oluşturmakta, %10’luk profili ise yerel öğrencilerden oluşmaktadır. Kısaca; güven ve huzur dolu, uluslararası eğitim düşünen üniversite adayları için önemli bir fırsattır.